Fındığın Sağlığa 3 Faydası
Fındık, Corylus ağacından gelen bir kabuklu yemiş türüdür.
Lezzetli aromasıyla naturel formda tüketilebilirken, kavrulmuş formda da pastaların, kurabiyelerin ya da salataların içinde tüketilebilmektedir.
Fındık diğer kabuklu yemişler gibi, yüksek protein, yağ, vitamin ve mineral açısından zengin besin öğelerine sahiptir.
1. Besin Değeri:
Fındık, besin değeri açısından güçlü bir yapıya sahiptir. Özellikle E Vitamini, manganez ve bakır gibi mineraller açısından oldukça zengindir. Ek olarak Omega-6 ve Omega-9 yağ asitlerini de yüksek oranda içermektedir.
# 28 gram ya da 25 adet bütün iç fındığın besin değeri aşağıdaki gibidir;
RDI (Önerilen Günlük Alım Miktar)
Kalori: 176 kcal
Toplam Yağ: 17g
Protein: 4,2g
Lif: 11%’i (RDI)
E Vitamini: 21%’i (RDI)
Tiamin: 12%’i (RDI)
Magnezyum: 12%’i (RDI)
Bakır: 24% ’i (RDI)
Manganez: 87% ’i (RDI)
2. Antioksidan Deposu:
Fındık, besin değeri açısından kayda değer ölçüde antioksidan içerir.
Antioksidanlar vücudumuzu, hücre yapısını bozarak yaşlanmaya, kansere ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilen serbest radikallere karşı korurlar.
Yapılan bilimsel çalışmalar bize, zarlı ya da zarsız olarak fındık tüketenlerde herhangi bir yan etki bırakmadan, fındık tüketmeyen insanlara göre kayda değer ölçüde serbest radikallerin azaldığını gösteriyor.
Antioksidatif maddeler büyük oranda zar ile tanenin arasında depolandığından uzmanlar fındığın, bütün ve zarlı olarak yani natürel formda tüketilmesinin daha faydalı olacağını bildiriyorlar.
3. Kalp Dostu:
Yapılan bilimsel çalışmalar, fındık yemeğinin kalbimizi koruduğunu gösteriyor.
Fındık, vücudun oksidatif kapasitesini arttırıp kandaki yağ seviyesini düşürerek, kalp krizi geçirme riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kan basıncının, yani tansiyonun dengelenmesine de yardımcı olmaktadır.
Günlük olarak 29 ila 69 gram arasında fındık tüketenlerde, kalp sağlığı parametrelerinde olumlu anlamda gelişmeler yaşandığı da kayda geçen bilgiler arasındadır.
Fındık yiyin, sağlıkla kalın...
--
Mustafa Ömeroğlu