Blog

17 Mart 2021

Fındık ve Antep Fıstığıyla Ev Yapımı Bitter Çikolata

Fındık ve Antep Fıstığıyla Ev Yapımı Bitter Çikolata

Hazırlama: 30 dk / Buzdolabı bekletme: 2 saat

Bitter çikolata, normalin üzerinde besleyici özelliğe sahip ürünlerden biri olarak bilinir. Bitter çikolata ya da kakaonun lezzet veren ve şekerli ürün ihtiyacımızı karşılayan özelliklerinin yanında, araştırmacıları yıllardır heveslendiren niteliklerinden birisi de zengin antioksidan içeriğiyle sağlık üzerine de birçok faydası olduğunu gösteren araştırmalardır.

Peki, evinizde Kakao ve Fındık gibi ofi ürünlerini kullanarak sağlıklı Bitter Çikolatalar yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

Bitter Çikolata Tüketmek İçin 5 Sağlıklı Neden

Bitter çikolata sağlıklı ve lezzetli

70-85% Kakao içeren 100 gr’lık bitter çikolata tabletinin besin değeri aşağıdaki gibidir;

(Günlük ihtiyacı karşılama oranı)

(Source: Nutrient data for this listing was provided by USDA SR-21)

  • 11 g lif
  • 67% Demir
  • 58% Magnezyum
  • 89% Bakır
  • 98% Manganez

2. Bitter çikolata iyi kolesterolü yükseltirken, kötü kolesterolü düşürebiliyor

Bitter çikolata tüketimi kalp hastalıklarıyla ilgili birçok risk faktörünü azaltabiliyor. Yapılan çalışmalar, kakao ununda bulunan bazı maddelerin kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğünü gösteriyor. Aynı zamanda bu maddeler iyi kolesterolün de (HDL) artmasına sebep oluyor.

3. Kalp hastalığı riskini azaltabiliyor

Orta yaş üzeri 470 erkek üzerinde yapılan çalışmalar, kakaoda bulunan besleyici maddelerin 15 yıllık zaman dilimi içerisinde, ölüme neden olan kalp hastalıkları üzerine yaklaşık 50% oranında pozitif etki yaptığını gösteriyor.

Yapılan diğer bir çalışma ise, haftada 2 kez bitter çikolata tüketmenin damarlarda tıkanıklığa yol açan plak oluşumuna 32% oranında azaltıcı etki yaptığını gösteriyor.

4. Bitter çikolata cildimizi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardımcı

Bitter çikolatadaki biyoaktif içerikler cildimizin korunması için biçilmiş kaftanlardandır.

Flavanol adı verilen maddeler kan akışını hızlandırıp kan yoğunluğunu olumlu yönde etkileyerek hücrelerimizi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyabilmektedir.

Örneğin; manganez vücutta kolojen yapımına yardımcı olmaktadır. Kolojen, cildimizn genç, dinç ve sağlıklı görünmesine yardımcı olurken, kalsiyum gibi diğer mineraller de hücre yenilenmesi ve bakımına olumlu yönde katkı vermektedir. Amerikan Dermatoloji Akademisine göre, vücudumuz günde yaklaşık 40.000 deri hücresi kaybediyor! Bu rakam bize cildimizi korumanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

5. Bitter çikolata kandaki şeker seviyesini düşürerek Diyabete yakalanma riskini azaltıyor

2017 yılında yine Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımlanan bir araştırma bitter çikolatada bulunan flavanoidlerin, insülin direncimizi etkileyen temel nedenlerden olduğu düşünülen oksidatif stresin azalmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

Bunu, insülin hassasiyetimizi olumlu yönde etkileyerek, vücudumuzun diyabet gibi hastalıklara meyletmesinin önüne set çekerek yapmaktadır.

Çikolatanın İçeriği

  • Kakao yağı
  • Hindistan cevizi yağı
  • ofi Kakao’su
  • ofi’ın kavrulmuş iç fındığı
  • Antep fıstığı
  • Bal (şeker yerine)

Sağlıkla kalın.

--

Mustafa Ömeroğlu