Ramazan Özel Tarifler Serisi
Kuruyemişlerin Faydaları
Kuruyemiş, lezzetli tadının yanı sıra birçok faydaya da sahiptir. Bu nedenle günlük beslenme düzeni içerisine farklı kuruyemiş türlerinin eklenmesi büyük önem taşır. Birçok doktor ve beslenme uzmanı, farklı karışık kuruyemiş çeşitleri arasında seçim yaparak tüketimi önerir. En popüler kuruyemiş çeşitleri arasında Ceviz, badem, kaju ve fındık yer alır.
Genel olarak yüksek enerjiye sahip olan kuruyemişler, aynı zamanda kalp ve damar sağlığını koruyucu doymamış yağ asitlerinden de oldukça zengindirler. İçerdikleri sağlıklı yağlara ek olarak aynı zamanda protein, lif, bir çok vitamin (E vitamini, folik asit, niasin) ve mineral (magnezyum, potasyum ve bakır) içermektedir. Kansere karşı koruyucu olan polifenolleri ve fitosterolleri de içinde bulundurmaktadırlar.
Kuruyemişler damar sertliğini önler, kolesterolü düşürür ve antioksidan içermektedir. Buna ek olarak sağlıklı yağlardan, liften ve proteinden zengin kuruyemişlerin tüketimi, tokluk hissini arttırarak, gün içerisindeki iştah kontrolüne destek olur ve fazla kalori alımını engellemiş olur.
Son yıllarda yapılan çalışmalar tüm kuruyemişlerin yeterli miktarda tüketildiğinde obezite, kanser, diyabet gibi bir çok hastalığa karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.
Peki bu faydalı atıştırmalıkları, Yemeğe dönüştürmek ister misiniz?
Kabak Tatlısı
Malzemeler
- 1 kg bal kabağı
- 2.5 su bardağı şeker
Kabak tatlısını süslemek için;
- Ceviz
- Tahin
Hazırlanışı
Bal kabaklarını güzelce parçalara bölün.
Kabukları soyulmuş kabakları genişçe bir tencereye koyun.
Üzerine şeker ekleyerek yayın.
Kısık ocak ateşinde pişmeye bırakın.
Suyunu salıp çeken tatlıyı ocaktan alın.
Sunum tabağına aldığınız kabağı ceviz ve tahinle süsleyebilirsiniz.
Lezzetli ev yapımı kabak tatlınız hazır. Afiyet olsun
Kuruyemişli Pilav
Malzemeler
- 2 bardak pirinç
- 1 tane kuru soğan
- 350 gr. kuzu veya dana eti (pişirilmiş)
- 4 tane kuru kayısı
- 3 kaşık kuş üzümü
- 3 kaşık antep fıstığı
- 3 kaşık çiğ badem
- 2 kaşık dolmalık fıstık
- Tuz, Karabiber, Karanfil, Tarçın
Hazırlanışı
Pirinci ılık suda 1 saat bekletiyoruz. Tencereye doğradığımız soğanları koyup kavuruyoruz.Soğana önceden pişirilmiş eti ilave edip karıştırıyoruz. Karışıma kayısı ve üzümü ekliyoruz.Ardından kuruyemişleri ekleyip karıştırıyoruz. Kısa süre kavurduktan sonra harcımıza süzdüğümüz pirinci ve baharatları ekliyoruz. Üzerini geçecek kadar sıcak su veya et suyu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Pişen pilavı 20 dakika dinlendirip servis ediyoruz. Afiyet Olsun..
Kuruyemişli Yaz Salatası
Malzemeler
- 1 marul
- 2 parça tavuk göğüs eti
- 1 avokado
- 1 sert şeftali
- 3 yemek kaşığı kuru üzüm
- 5 kuru kayısı
- 3 yemek kaşığı yaban mersini kurusu
- 3 yemek kaşığı kaju
- Kıyılmış maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
- Lime suyu
Tavuk etlerini kalın şeritler halinde doğrayıp ızgarada önlü arkalı pişirin. Marul yapraklarını yıkayıp doğrayın. Avokadonun kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın. Kayısıları ortadan ikiye kesin. Şeftaliyi dilimleyin. Marul, avokado, kayısı, kuru üzüm, yaban mersini, kaju, doğranmış maydanozu geniş bir kapta harmanlayın ve servis tabağına aktarın. Tavuk parçaları ile şeftali dilimlerini üzerine yerleştirin. Tuz, karabiber, zeytinyağı, lime suyu gezdirip servis yapın.