Susam ve Tahinin Faydaları ve Besleyici Özellikleri
Halk arasında daha çok susam olarak bilinen Sesamum Indicum L., dünyada üretilen en eski yağlı tohumlardan birisidir.
Susam tohumu 5.000 yıldan daha uzun süredir sıcak ve tropikal iklimlerin hüküm sürdüğü alanlarda yetiştirilmektedir.
Susam, dünya genelinde besleyici özelliklerinden dolayı sıkça tüketilmektedir. Ayrıca tıbbi ve endüstriyel amaçlar için de kullanımı yaygındır.
Susam, “Yağlı Tohumların Kraliçesi” olarak da bilinir.
İyi Bir Lif Kaynağı:
30 gram soyulmamış susam, içerdiği 3,5 gram lif ile günlük alınması gereken lif miktarının 12%’ sini tek başına karşılamaktadır.
Lifli maddeler, sindirim sistemini rahatlatıcı maddeler olarak bilinirler.
30 gram susamın mineral içeriği şu şekildedir;
Soyulamamış Susam (RDI) | Soyulmuş Susam (RDI) | |
Kalsiyum | 22% | 1% |
Magnezyum | 25% | 25% |
Manganez | 32% | 19% |
Çinko | 21% | 18% |
Kolesterol Düşürücü Etkisi ve Trigliserit İçeriği:
Susam tohumu, kalp hastalığı oluşturan risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olurken, içerdiği trigliseritlerle de “kötü” LDL kolesterolün düşmesine fayda sağlar.
Susam tohumunun yağ içeriği aşağıdaki gibidir;
- 15% doymuş yağ asidi
- 41% çoklu doymamış yağ asitleri
- 39% tekli doymamış yağ asidi
Bunlara ek olarak, susam tohumu kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olan 2 tip bitkisel madde daha içerir. Bunlar, lignen ve fitosterollerdir.
Yüksek B Vitamini İçeriğiyle Tahin
Tahin daha çok humus yapımında kullanılan bir bileşen olarak bilinse de, dünyanın değişik bölgelerinde sofralarda farklı şekillerde de yer bulur. Özellikle Akdeniz ülkeleri ve Asya mutfağında sık kullanılan gıdalardandır.
Tahin yüksek oranda sağlıklı yağ asidi, vitamin ve mineral içerir. Örneğin 15 gram tahin, bir çok besleyici maddenin günlük alım miktarlarının 10%’ unu tek başına karşılayabilir.
Tahin ayrıca anti-inflamator tekli doymamış yağ asitleri açısından da zengindir. Özellikle yüksek oranda B1 ve B6 vitamini içeriğiyle, enerji üretimi açısından önemlidir.
Soyulamamış Susam (RDI) | Soyulmuş Susam (RDI) | |
Tiamin (B1) | 17% | 19% |
Niasin (B3) | 11% | 8% |
Vitamin B6 | 5% | 14% |
B vitaminleri, vücudun yenilenmesi, hücre fonksiyonlarının ve metabolizmanın düzenlenmesi açısından çok önemlidir.
--
Mustafa Ömeroğlu