ofi, dünya genelinde kuruyemiş tedarik zincirlerinde 100.000'den fazla kişiye besin takviyesi sağlıyor
Doğal iyi gıda ve içecek ürünlerinde dünya lideri olan olam food ingredients (“ofi”), geçen yıl sağlık ve beslenme desteğiyle kaju ve fındık tedarik zincirlerinde 105.000'den fazla kişiye ulaştı; bu başarı, 2030 kaju ve fındık sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik 12 aylık ilerleme verilerinin olduğu bugün yayınlanan ilk “Kuruyemiş Sürdürülebilirlik Programları (Nuts Trails)” etki raporundaki (‘Nuts Trails’ impact report) birkaç kilometre taşından biridir.
Bitki bazlı gıdaların uluslararası ivme kazanmasıyla birlikte kuruyemişlerin popülaritesi yeniden canlanmıştır. Tüketiciler, tadı ve algılanan besinsel faydaları nedeniyle soya ve yulaf gibi diğer bitki bazlı seçenekler yerine bademin yanı sıra kaju ve fındığı da tercih ediyor. [1] Ancak Fildişi Sahili ve Türkiye gibi ülkelerde bu kuruyemişleri üreten çiftçiler ve aileleri her zaman kendi sağlık ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak imkanlara sahip olamıyor. Bu nedenle ofi, üretici ülkelerde binlerce çiftçiye, işçiye ve ailelerine beslenme eğitimi, bilgi ve sağlık taramaları sağlamak için yerel ekiplerini görevlendiriyor.
Örneğin yetersiz beslenmenin 5 çocuktan 1'inde [2] büyüme ve gelişme geriliğine neden olduğu Fildişi Sahili'nde ofi kaju ekibi, yeni geliştirilen akıllı telefon tabanlı Bebeklerde Yetersiz Beslenme Sistemi (IMSA) uygulamasını kullanarak, kaju üreticilerinin olduğu topluluklarda 2.500'den fazla çocuğun coğrafi konumunu belirlemek ve taramak için Ulusal Beslenme Programı (PNN) ile ortaklık kurdu. Sonuç olarak orta ve akut derecedeki 49 vaka tespit edilerek sağlık kuruluşlarına sevk edildi. Toplulukların güvenli içme suyuna erişimini sağlamak için de 10 sondaj kuyusu açıldı.
Dünyadaki fındığın üçte ikisini üreten ve hasat mevsimi için büyük bir mevsimlik işgücüne ihtiyaç duyan Türkiye'de, 1.500'den fazla kadın işçiye sağlık taramaları yapıldı ve diyabet ve anemi gibi durumların teşhis edilmesi ve önlenmesi için ofi sosyal çalışmacıları tarafından bilgi verildi.
ofi Kuruyemiş CEO’su, Ashok Krishen, şunları söylemiştir: “Araştırmalarımız, tüketicilerin %58'inin önümüzdeki iki yıl içinde bitki bazlı tüketimlerin artmasını beklediği, bademin yanı sıra kaju ve fındık da dahil olmak üzere, lezzetli, doğal ve sağlıklı olmakla güçlü bir şekilde ilişkilendirilen kuruyemişlerin de bu büyümenin merkezinde yer alacağını gösteriyor[3]. Ancak müşterilerimiz için sağladığımız kuruyemişlerin, tüketiciler için iyi olmasının yanı sıra, onları üreten insanlar ve topluluklar için de iyi olması önemlidir. Sahadaki ekiplerimiz, müşterilerimiz ve ortaklarımızla birlikte, kaju ve fındık ürünlerini tedarik etmenin daha yaratıcı, üretken ve sürdürülebilir yollarını bulma stratejimizin bir parçası olarak hayati sağlık hizmetlerine ve doğru beslenmeye erişimi iyileştirmek için topluluklarla birlikte çalışıyor.”
Raporda ayrıca ofi'nin kaju ve fındık ekiplerinin geçen yıl çiftçilerin geçim kaynakları, insan hakları ve iklim eylemiyle ilgili 2030 hedeflerine yönelik kaydettikleri ilerleme de ayrıntılarıyla anlatılıyor. Rapor; ofi sürdürülebilirlik programları kapsamında, fındık işçilerinin %100'ünün toplumsal cinsiyet eşitliği, işçi hakları ve çocuk hakları konularında eğitilmesine, kaju çiftçilerinin mahsullerinden mümkün olan en iyi değeri elde etmelerine yardımcı olmak için 1 milyon USD üzerinde prim dağıtılmasına ve gübre kullanımını optimize etmek için 700'den fazla fındık çiftçisinin toprak analizinin yapılmasına yönelik 2030 hedefine ulaşılmasını içermektedir.
ofi Global Kuruyemiş Sürdürülebilirlik Müdürü, Burcu Turkay, şunları söylemiştir: "Tarladan fabrikaya kadar tedarik zincirinin her aşamasında topladığımız veriler bize nerede fark yarattığımızı ve nasıl daha büyük bir etki yaratabileceğimizi anlatıyor. Sadece bu da değil, müşterilerimiz bizimle ortaklık kurabilir ve sürdürülebilirlik yönetim sistemimiz AtSource aracılığıyla kendi tedarik zincirlerinin performansını takip edebilirler. Bu şekilde müşterilerimiz ürünlerimizi satın aldıklarında bunların yalnızca lezzet ve işlevsellik sağlamakla kalmayıp aynı zamanda çiftçilere ve topluluklara değer katacağından emin olabilirler.”
[1] https://www.ofi.com/news-and-events/press-release/plant-based-much-more-than-a-substitute.html
[2] UNICEF/WHO/World Bank Joint Malnutrition Estimates Expanded Databases May 2023; data.unicef.org/topic/nutrition/malnutrition/
[3] https://www.ofi.com/news-and-events/press-release/plant-based-much-more-than-a-substitute.html