ofi Sürdürülebilir Fındık Tarımı İçin Tedarikçileri İle Buluştu
ofi’ın Sakarya ve Ordu’da her yıl düzenlediği “Tedarikçi Toplantısı’nda Sürdürülebilir Fındık üretimine destek veren tedarikçileri ile buluştu. Ofi’ın Sürdürülebilirlik Programı kapsamında sosyal ve zirai konularda bilgiler içeren toplantının bu seneki konusu “Akıllı Tarım, Geleceğe Varım” sloganı ile tarımda dijitalleşme oldu.
Sakarya’da düzenlenen Tedarikçi Toplantısı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren ofi Kocaali Bölge Müdürü Erkan GÜLDİKEN; toplantının temel konusunun “Akıllı Tarım, Geleceğe Varım” olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Gelişen teknolojiden, endüstride 4.0’a geçilmesinden ve bu gelişmeler tarım açısından değerlendirildiğinde tarımda verimi arttırırken aynı zamanda maliyeti düşüreceğinden bahsetti. Yeni teknolojik gelişmeleri konuşmak, fındık üretimi ile ilgili gelişmelerin entegrasyonu hakkında fikir alışverişinde bulunmak ve bu konularda yeni fikirler edinmek amacıyla toplantıda olunduğunu belirtti. Davetlilerin yeni yıllarını kutlayarak ve iyi dileklerde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.
Ordu’ da yapılan Tedarikçi Toplantısı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren ofi Genel Müdürü Hakan Karakaş; Fındık üretiminde Global anlamda olan konumumuzu korumak için sürdürülebilir tarımın önemini ve bunun için teknolojiyi kullanmanın gerekliliğini vurguladı. Dijitalleşmenin verim üzerine etkilerini örneklerle anlatan Karakaş, “Aydın Koçarlı ilçesinde ‘Akıllı köy teknoloji 4.0’ uygulandığı köylerde verimin 7 kat artığının görüldüğünü ve bunun çok büyük bir oran olduğunu söyledi. Bu durumda teknolojiyi kullanmayı bilmemiz gerektiğinin altınız çizen Karakaş sözlerine “Geçmişte telefonlara olmayacak bir şey gibi bakardık, ama şu an akıllı telefonlar çıktı. Bizlerde bu teknolojiyi tarıma aktarmamız gerekiyor. Örneğin; Amerika’da biçer döverler telefonlara bağlı durumdadır. Makineler telefon komutuyla çalışıyor. Bunlar şimdi fantastik gibi gözükse de ileri de olacak şeylerdir. Bu da verimi arttırmak için fırsattır.” diyerek devam etti.
İki bölgede yapılan toplantıda ofi Global Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu TÜRKAY 2019 yılında Sürdürülebilirlik Programı’nda gerçekleştirilen projeleri katılımcılara anlattı. “ofi Sürdürülebilirlik Programı kapsamında yaptığımız çalışmaları iki alanda yürütüyoruz, zirai projelerimiz ve sosyal projelerimiz mevcut. Zirai projelerinin en başında iyi tarım uygulamalarını ve üretici eğitimlerini görüyoruz. İyi Tarım Uygulaması ve izlenebilirlik projelerinde bir yılda yaklaşık 3000 fındık üreticisine İyi Tarım Uygulamaları eğitimi verildi.” TÜRKAY sürdürülebilirlik programı yürütülürken üreticilere İyi Tarım Uygulamaları kapsamında temin edilen kimyasal ilaç dolapları, kimyasal atık konteynerleri, kimyasal ilaç hazırlama yerleri gibi uygulamalar yapıldığından bahsetti. Yapılan uygulamaların fındığın verimi ve kalitesini artıracağını ve ofi’ın ziraat mühendisleri ve sosyal çalışmacıların yaptığı iç denetimlerde elde edilen verilerin analizi sonucu yeni projelerin tasarlanabileceğine vurgu yaptı.
“Türk fındığının kullanıldığı çikolataları satın alan nihai tüketiciler ürünün nereden geldiğini, içindeki ürünlerin hangi koşullarda üretildiği, üretim esnasında çocuk işçiliği olmadığından emin olmak istiyor. Bunun içinde izlenebilirlik çok önemli bir yer alıyor. ofi olarak aldığımız her fındığın hangi bahçeden geldiğini o bahçelerde çocuk işçiliğini engellenmesi bir dizi sosyal projeler gerçekleştiriyoruz.” dedi. Bu amaçla özellikle mevsimlik tarım işçilerinin yoğunlukla çalıştığı fındık tarımında çocuk işçiliğinin engellenmesi için çocukların hasat zamanında güvenli yerlere yönlendirilmesini sağlamak amacıyla Sakarya’da Çocuklar Sahada projesi, Robotik Kodlama Kursu ve 7 adet tam zamanlı Yaz Okulu, Ordu’da ise Çocuklar Sahada projesi gibi sosyal projelerin hayata geçirildiğine değindi. Bunun yanında kadın işçi ve kadın üretici eğitimlerinde yüzlerce kadına ulaşıldığını dile getirdi.
Ayrıca ofi’ın, Mevsimlik Tarım İşi Sözleşmesi’nin imzalanmasına öncülük ettiğinden, böylelikle hem üreticilerin hem de mevsimlik gezici tarım işçilerinin haklarını güvence altına alınmasına yardımcı olmanın yanı sıra kayıtlı işçi çalıştıran tarım iş aracılarını da sürece dahil edilmesinden bahsederek mevsimlik tarım işçiliğinde kayıtlı çalışmanın öneminin altını çizdi.
Bu yılın teması olan Tarımda Dijitalleşme: “Akıllı Tarım, Geleceğe Varım” sloganıyla düzenlenen toplantılarda Sakarya’da Vodafone Dijital Tarım Çözümleri Satış Müdürü İbrahim Sert, Ordu’da Vodafone Dijital Tarım Çözümleri Satış Müdürü Kadir Bozca konuk konuşmacı olarak yer aldılar. Bozca ve Sert, tarımda birbirinden farklı dijital çözümleri kullanarak daha kaliteli, verimli tarım yapılabileceğini ve bunun neticesinde karlılığın artacağına dikkat çekti. Tarımda dijital çözümler ile birlikte havanın durumunu tespit ederek, toprağın nemini ölçerek ve analizini yaparak ve toprağın hangi dönemlerde sulamaya, gübrelemeye ihtiyacı olduğunu aynı zamanda fındık zararlılarının tespitini yaparak önlem almayı ve üründe oluşacak zararı engellemeye yarayan dijital sistemleri katılımcılarla paylaştı. Doğru zamanda toprağı ve ürünü beslemenin tarımdaki verimi artıracağını ve tasarruf sağlayarak üretici dostu bir teknoloji olduğunu dile getirdi.
Toplantıların kapanış konuşmasını ofi Ülke Müdürü Sn. Ufuk ÖZONGUN yaptı. ÖZONGUN, 66 ülkede 210 fabrikası olduğunu ve dünyanın en büyük tarım şirketlerinden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’de 3 fındık fabrikasının yanı sıra Susam fabrikasından tahin üretiminden, dünya çapından ticaretine yaptığı onlarca ürününü Türkiye’de ticaretinin yapılmasına kadar birçok alanda faaliyetleri olduğunun altını çizdi.
Sözlerine, fındığın izlenebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin uluslararası müşteriler için öneminin artmaya devam ettiğini vurgulayarak devam eden ÖZONGUN, bu dönüşümün tüm paydaşların iş birliği ile yapılabileceğini aktardı. “Sürdürülebilirlik konusunu sadece fındık sektöründe değil, başta gıda sektörü olmak üzere tüm sektörlerde duymaya başladık. Son dönemde popüler olan Sürdürülebilirlik kavramı bizim ve fındığımızı ihraç ettiğimiz firmaların da ana gündemi haline geldi. Artık firmalar her geçen yıl Sürdürülebilir ürün taleplerinin miktarlarını artırıyorlar. Bu bağlamda hem yerel hem uluslararası sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, bakanlıklar, ISKUR, üniversiteler ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile iş birliği içerisinde çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz.” dedi.
Konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları cevapladı. Sürdürülebilirlik çalışmalarında ofi’ye destek veren tüccarlara teşekkür etti. Sürdürülebilirlik kapsamında zirai ve sosyal projelerde yapmış oldukları çalışmalar ve destekleri sebebi ile Sürdürülebilirlik programında bulunan tedarikçilere plaket takdimi yapıldı. Toplantılar, toplu fotoğraf çekimi ve akşam yemeği ile sona erdi.