Haberler

26 Mayıs 2021

Olam Food Ingredients, ABD'de Güçlü Bir Satın Alımla Büyüme Stratejisini Hızlandırıyor

Olam Food Ingredients, ABD'de Güçlü Bir Satın Alımla Büyüme Stratejisini Hızlandırıyor
  • Olam Food Ingredients (OFI), ABD'nin önde gelen baharat ve çeşni üreticisi Olde Thompson'ı 950 milyon ABD Doları tutarında bir Kurumsal Değer (KD) ile satın almıştır.
  • OFI’ın vizyonu doğrultusunda gerçekleşen bu satın alım, OFI'ın sürdürülebilir, doğal, katma değerli yiyecek ve içecek bileşenleri ve çözümleri sunma stratejisini hızlandırmaktadır.
  • OFI'ın baharat grubu için bu güçlü yatırım portföyün çekici ve büyüyen bir parçası olacak ve OFI, portföyünün tamamı için private label ürün yeterliğini geliştirecektir.

Olam Food Ingredients ("OFI")1, yüzde yüz iştiraki olan Olam Holdings Inc. aracılığıyla ABD'nin önde gelen baharat ve çeşni üreticisi Olde Thompson'ı 950 milyon ABD Doları değerinde bir KD ile satın aldı.

Bu satın alım, OFI’ın sürdürülebilir, doğal, katma değerli yiyecek ve içecek bileşenleri ve çözümleri sağlamada küresel bir lider olma stratejisini güçlendirmektedir. Satın alım ile birlikte tüketiciler, sevdiği sağlıklı ve lezzetli ürünlerin tadını çıkarabilecek.   

Bu satın alım, OFI’ın genel portföyünün çekici ve büyüyen bir parçası olan baharat grubu için bir dönüşüm yaratmaktadır. Ayrıca, OFI'ın diğer ürünleri için benzer sürdürülebilir ve yenilikçi perakende çözümleri sağlama yolunda şirket için önemli bir büyüme platformu oluşturacaktır.

Olam Food Ingredients CEO'su A. Shekhar:

“Olde Thompson şirketi ile 15 yıllık uzun işbirliğimize dayanan bu satın alım, Olde Thompson’ın birçok büyük ABD perakendecisine perakende baharat çözümleri sağlamadaki yetenekleriyle, küresel üretim ve sürdürülebilir tedarik zincirlerindeki gücümüzü birleştirmek adına mantıklı bir hamle olarak değerlendiriyorum."

“Private label çözümlere dair sunabileceğimiz hizmetin geliştirilmesi, OFI stratejisinin merkezinde yer alıyor. Bu stratejinin içinde de baharatlar özellikle ABD'de en çekici ve en hızlı büyüyen kategorilerden biri. Bu sayede tüketicilere cesur, otantik ve doğal tatları baştan sona izlenebilirlik çerçevesinde kapsamlı bir yelpazede sunabileceğiz,” dedi.

1944 yılında kurulan Olde Thompson şirketi, ABD'de private label baharatlar, çeşniler, pişirme malzemeleri ve baharatla ilgili mutfak eşyalarının lider üreticisi konumundadır. Baharat ve çeşni alanında2 özel markalı ürünlerin giderek yaygınlaşmasının yanı sıra sağlıklı, doğal, organik, temiz etiketli baharatlara ve etnik, iştah açıcı tatlara yönelik artan bir talep oluşturmuş ve bundan fayda sağlamıştır. Bayonne/New Jersey ve Oxnard/Kaliforniya'da yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş ABD’bib her iki kıyısında bulunan tesisleriyle Olde Thompson şirketi, ABD'deki müşterilerine hizmet sunmak için önemli bir formülasyon, harmanlama, paketleme ve dağıtım kapasitesi geliştirmiştir. Aynı zamanda içinde perakende market zincirleri, toptancı mağazalar gibi irili ufaklı mağazaların bulunduğu çeşitli blue-chip (mavi fiş) perakende müşterileriyle uzun vadeli ilişkiler kurmuştur.

Olde Thompson CEO'su David Sugarman:

“ Olde Thompson şirketinin Olam Food Ingredients tarafından satın alınması, tüm kilit paydaşlarımız için harika bir sonuçtur. Müşterilerimiz açısından değerlendirecek olursak bu işbirliği, sektöre yeni izlenebilirlik ve şeffaflık seviyesi sağlayabileceğimiz OFI’ın olağanüstü uluslararası tedarik kapasitesine ve baharat uzmanlığına erişim imkanı sunduğu için Olde Thompson'ı sürdürülebilir inovasyonun ön saflarına itiyor. Şirket bünyesindeki çalışanlarımız, daha da büyümemizi sağlayacak ve kariyerlerine ivme kazandıracak ek kaynaklardan ve fırsatlardan yararlanabilecekler,” dedi.

Olam Food Ingredients Baharat Grubu CEO'su Greg Estep:

“Bizim küresel varlığımız ve sürdürülebilir baharat tedarik zincirimiz ile Olde Thompson şirketinin private label ürünler alanındaki uzmanlığı bir araya gelmesi baharat grubumuz için gerçek anlamda tamamlayıcı ve dönüştürücü olacak. Artık Olde Thompson’ın harmanlama, ürün formülasyonu ve paketlemedeki konumunu ve yeteneklerini kendi tohum ve arazi yönetimi programlarımız, ürün işleme yeterliklerimiz ve AtSource platformumuzun sunduğu farklılaştırılmış şeffaflık ve izlenebilirlik unsurları ile birleştirerek müşterilerimize daha fazla değer sunabileceğiz.

“Olde Thompson şirketi üst düzey yöneticilerinin, perakende alanında uzman, operasyonel mükemmellik ve müşteri hizmetlerine kendini adamış özel ekiplerin desteğiyle dümenin başında olmasından çok memnunum. Birleşen iş ve tüm çalışanlar açısından birçok yeni büyüme rotaları oluşturacak olan iki şirketin entegrasyonunun sunacağı olasılıklar beni gerçekten heyecanlandırıyor,” dedi.

Satın alım ile ilgili temel mali bilgiler

Olam Holdings Inc., kapanışta net işletme sermayesi ayarlamasına tabi olarak 950 milyon ABD Doları değerinde bir KD ile Olde Thompson'ı, Kainos Capital ve Olde Thompson’ın yönetim hissedarlarından satın almıştır. Söz konusu fiyat, istekli alıcı-istekli satıcı temelinde kararlaştırıldı ve beklenen sinerjiler dahil yaklaşık 8,5 kat veya yaklaşık 11,5 kat KD/FAVÖK çarpanına3 işaret ediyor.

Alışılmış kapanış koşullarına tabi olarak işlemin 2021 yılı 2. çeyreğinde tamamlanması öngörülüyor.

-----------

1 OFI, 2020 yılında 12,5 milyar Singapur Doları gelir ve 3,8 milyon metrik ton satış hacmi ile küresel gıda ve tarım işletmesi Olam International'ın yeniden düzenlenmesi sonucunda oluşturulan yeni işletme grubudur.

2 Private label ürünler şu anda ABD baharat ve çeşni sektörünün yaklaşık %26'sını oluşturmaktadır ve 2015-2019 yılları arasında yaklaşık %15 oranında yıllık büyüme sergilemiştir (Kaynak: IRi sanayi verileri; OFI tahminleri). 

3 KD/FAVÖK çarpanı 2020'ye göre düzenlenmiş Kurumsal Değer olup Faiz, Vergi ve Amortisman Öncesi Kazanç'ı ifade eder.

-----------